Bioteknologidagen 2024

14. februar 2024

Sted: Domus Bibliotheca, Karl Johans gate 47 – Oslo

Tidspunkt: 18:30-20.15

Påmelding er stengt fordi salen er full. Det er mulig å følge arrangementet digitalt via vår hjemmeside. 

Marianne Aasen og Petter Frost, leder og direktør i Bioteknologirådet, inviterer til Bioteknologidagen 2024. Bioteknologi spiller en stadig større rolle i livene våre, og på Bioteknologidagen får du høre om høydepunktene fra året som gikk og hva vi tror vil prege 2024 videre.

Fosterdiagnostikk og abort. I kjølvannet av Abortutvalgets rapport diskuterer vi forholdet mellom fosterdiagnostikk og abort. Hvilken informasjon gir fosterdiagnostikk? Hva kan man få vite, og når får man vite det? Hvordan påvirker fosterdiagnostikk hvor grensen for selvbestemt abort skal gå?

  • Kari Sønderland, leder av Abortutvalget og medlem av Bioteknologirådet presenterer problemstillingene i samtale med Bioteknologirådets seniorrådgiver Eirik Joakim Tranvåg.
  • Debatt mellom Ellen Rønning-Arnesen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Maria Bonita Igland som er kvinnepolitisk leder i SV og Olaug Bollestad, leder i KrF, ledet av Mette Risa, kommunikasjonssjef i Bioteknologirådet.

Oppskriften på alt liv i Norge. Kjetill S. Jakobsen, leder av prosjekt Earth BioGenome Norge, snakker med Bioteknologirådets seniorrådgiver Stine Hufthammer Indrelid om hvordan og hvorfor de skal sekvensere alle arter i Norge.

Å bygge med livets lego. Med syntetisk biologi kan man bygge biologiske systemer evolusjonen aldri har sett før. Gener, proteiner og organismer kan bygges fra grunnen av. Kunstig intelligens har allerede meldt sin ankomst til feltet gjennom den lovpriste algoritmen Alphafold 2. Hva betyr dette? Hvordan endrer dette livsvitenskapene? Og, vil vi kunne kurere uhelbredelige sykdommer? Trygve Brautaset, professor i syntetisk bioteknologi og nestleder i Bioteknologirådet og Ishita Barura, lege, KI-ekspert  og medlem i Bioteknologirådet, diskuterer mulige fremtidsscenario med Bioteknologirådets seniorrådgiver Håvard Øritsland Eggestøl.

Biologiske våpen og trusler. Vi vet stadig mer om arvestoffet og egenskapene til virus og bakterier, og hvordan vi kan endre disse. Det kan være nyttig for å bekjempe sykdom, men den samme kunnskapen kan også misbrukes. Dag Hareide, forfatter og samfunnsdebattant, og Tone Bjordal Johansen fra Folkehelseinstituttet i samtale med Bioteknologirådets seniorrådgiver Anne Marit Ryen.