Håvard
Publisert: 27. september 2024

For første gang har genmodifiserte mygg blitt sluppet løs i Øst-Afrika i kampen mot en ny myggart, som trives i urbane strøk.

I 2012 ble det registret 27 tilfeller av malaria i det østafrikanske landet Djibouti, etter utstrakt bruk av myggnett og insektmidler. I 2020 hadde antallet malariatilfeller økt til 73 000. Årsaken er en ubuden gjest, Anopheles stephensi, som har kommet over fra den arabiske halvøy, rundt 20 km unna. I motsetning til den vanligste malariasmittebæreren på det afrikanske kontinentet, Anopheles gambiae, trives den nye myggen spesielt godt i urbane strøk og den stikker på dagtid. Myggen klarer seg også i tørkeperioder og er i tillegg mer motstandsdyktig mot insektmidler. Det gjør kampen mot den nye myggen mye mer utfordrende.

Det britiske selskapet Oxitec og Djiboutis nasjonale malariakontrollprogram satte i mai 2024 ut de første eksemplarene av genmodifiserte mygg i kamp mot A. stephensi. Den genmodifiserte myggen har fått satt inn et gen som gjør at alle hunmyggene dør. Når den genmodifiserte hannmyggen formerer seg med vill hunmygg, så vil alt hunnlig avkom av disse også dø, og halvparten av hannene vil bære genet videre til neste generasjon. Ved å repetere utsettingen kan populasjonen drives ned til et lavt nivå. Men hvis utsettingen stopper, vil den opprinnelige populasjonen komme tilbake.

Oxitec har utviklet denne formen for genetisk biokontroll i flere ulike arter og har tidligere oppnådd stor effekt med å slippe ut genmodifiserte gulfebermygg i Brasil og Florida.

Kilder:
https://www.oxitec.com/en/news/oxitec-djiboutirelease
https://www.oxitec.com/anopheles-stephensi
Det britiske selskapet Oxitec og Djiboutis nasjonale malariakontrollprogram satte i mai 2024 ut de første eksemplarene av genmodifiserte mygg i kamp mot A. stephensi. Foto: Oxitec