Publisert: 27. februar 2012

Barn i snøen
Foto: Scanstockphoto

Bioteknologinemndas leder Lars Ødegård advarer mot et nytt kommersielt tilbud til norske foreldre.

I store avisannonser tilbyr et privat selskap nå norske foreldre å få gentestet sine barn for å avdekke risiko for framtidig sykdom.

– Dette tilbudet bør foreldre takke nei til, uttaler Lars Ødegård, leder for Bioteknologinemnda.

– Bioteknologinemnda mener barn har rett til å ikke vite om sykdomsrisiko som det ikke finnes effektiv behandling mot. Derfor bør ikke foreldre ta valget om å oppsøke slik kunnskap på barnas vegne, sier Ødegård.

Stor oppmerksomhet rundt resultatene av gentester kan føre til en sykeliggjøring av barna og overdreven bekymring for sykdomsrisiko. Det kan skje selv om testresultatene i virkeligheten har liten medisinsk verdi.

I dag tester helsevesenet alle nyfødte for alvorlige arvelige sykdommer som kan behandles. Bioteknologinemnda støtter denne viktige genetiske undersøkelsen. Nytten ved gentestene som nå tilbys kommersielt til barnefamilier er derimot høyst tvilsom.

– Mitt råd til foreldre som er bekymret for mulige arvelige sykdommer hos barna, er å diskutere saken med sin lege, sier Ødegård.

Pressekontakter:

  • Lars Ødegård, leder for Bioteknologinemnda tlf 90 11 70 28
  • Torunn Fiskerstrand, medlem av Bioteknologinemnda og overlege, Senter for medisinsk genetikk og molekylærmedisin, Haukeland sykehus, tlf 92 03 39 65

Les mer om gentesting i tidsskriftet GENialt nr. 1/2012