Publisert: 2. april 2013

Mala Naveen reiste til India for å sette seg inn i surrogati-industrien som har hjulpet mange fra Norge til å få barn. Nå kommer boka.

Av Andreas Tjernshaugen i tidsskriftet GENialt

De siste årene har debatten om surrogati, altså at en kvinne føder barn for andre, gått høyt i Norge. Gravid med sitt andre barn reiste Aftenposten-journalist og forfatter Mala Naveen til sine foreldres fødeland, India, for å finne ut mer om fenomenet. Resultatet er boka Den globale baby som lanseres 4. april.

Mala Naveen– Klinikkene den sterke parten

For å forstå markedet som hadde skapt etterspørselen etter indiske kvinners fertilitet banket hun på dørene til klinikker, aktivister, leger, surrogatmødre, akademikere, kommentatorer og de norske parene som fikk barn i India.

– Det er dessverre surrogatiklinikkene som er den sterke parten i dette markedet. Både de norske parene og kvinnene som er surrogater står med lua i hånda, sier Naveen til GENialt.

Det er i all hovedsak penger som er motivet for de indiske kvinnene som føder barn for andre.

– Er det snakk om svært fattige kvinner?

– De er fattige, men det er ikke kvinnene du ser sove under broer. Fattigdom i India er ganske komplisert. Det finnes mange sosiale lag, kaster, utdanningsnivåer og nettverk. Når alt dette settes i system, kan du finne forskjellige utslag på den enkeltes privatøkonomi. Men nei, det er ikke lavere middelklasse som veldig mange nordmenn ønsker å tenke. Det er fattige kvinner. Gjerne kvinner som ikke kan få seg en lavere stilling i det offentlige.

I boka kommer kvinnene selv til orde.

Forsiden av boka "Den globale baby" med bilde av en gravid kvinnes mage– Min mistanke var til å begynne med at surrogatene kunne svare for seg, og det fikk jeg bekreftet, sier Naveen. –Det var for øvrig forskjell på kvinnene på landsbygda og de jeg møtte i storbyen. De som bodde på hjem, eller det som tabloid har blitt kalt babyfabrikker, hadde et helt annet samhold enn de som bodde mer spredt i storbyen.

Usikker på nye regler

– Har arbeidet med boka forandret synet ditt på surrogati?

– Ja. Jeg ble klar over at bombastiske synspunkter som fremmes i Norge, er milevis unna den virkeligheten jeg ble en del av i India. Jeg ble farget av det jeg så, og jeg trengte avstand fra både de barnløse parene og de indiske kvinnene for å kunne vurdere tingenes sammenheng. Det ble en tøff reise for meg. Jeg var selv høygravid, og fikk meg noen reale nesestyvere der jeg vandret gjennom støvete gater for å finne frem til sannheten om surrogati, sier Naveen.

India har nylig vedtatt nye regler som gjør det langt vanskeligere for utlendinger å reise dit for å benytte seg av tilbud om surrogati. Verken homofile par eller enslige får adgang til å benytte seg av surrogati i India. Dessuten må man dokumentere at hjemlandet godtar bruk av surrogatmor. I Norge er surrogati forbudt.

– Jeg er usikker på om disse reglene vil bli stående og hvor strengt de vil bli praktisert. Det er sterke økonomiske interesser i surrogatiklinikkene, sier Naveen.