Kommende arrangement:

Tidligere arrangement:

Se opptak
12. desember 2024

Frokostmøte: Nevroteknologi

I 2011 skadet nederlandske Gert-Jan Oskam ryggmargen i en trafikkulykke og ble lam. I dag kan han, ved hjelp av kunstig intelligens og implantater i rygg og hjerne, reise seg fra rullestolen og gå en tur i parken. I USA har en mann uten førlighet fått satt inn hårtynne elektroder i hjernen slik at han…

Se opptak
4. desember 2024

Åpent møte: Assistert befruktning og bioteknologiloven

Hvor gammel bør du være for å donere egg eller sæd? Bør alle donorer gentestes? I høst har Bioteknologirådet evaluert bioteknologiloven sine bestemmelser om assistert befruktning. Rådet har blant annet uttalt seg om embryodonasjon, likebehandling av eggdonorer og sæddonorer, gentesting av donorer og surrogati. Arbeidet er en del av Bioteknologirådet sin evaluering av hele bioteknologiloven…

Se opptak
26. november 2024

Nye fôrressurser: fra innovasjon til ny norsk næring?

Påmelding er stengt fordi salen er full. Det er mulig å følge arrangementet digitalt via vår hjemmeside.  Norge er verdens største eksportør av oppdrettslaks, og bransjen har ambisjoner om kraftig vekst i årene som kommer.  I dag er 92% av det oppdrettslaksen spiser importert fra utlandet, og fôr kan bli en flaskehals for vekst og…

Se opptak
7. november 2024

Frokostmøte: Hvor mange halvsøsken?

Sæddonorer er opphav til over 100 000 mennesker i Nord-Europa, og antall donorunnfangede som fødes stiger år for år. Det meste av sæd som brukes i Norge er importert fra utlandet, og den samme donoren brukes gjerne i flere andre land. Hvor mange barn én enkelt donor kan være opphav til bestemmes gjennom nasjonale grenser…

Se opptak
3. oktober 2024

Frokostmøte: Isbjørn og hval i en petriskål

Store pattedyr spiller en viktig rolle i marine økosystem, men rovdyr høyt i næringskjeden er ekstra utsatt for miljøgifter. Anders Goksøyr og Sofie Søderstrøm ved Universitetet i Bergen forteller om hvordan vi kan forstå miljøgiftenes påvirkning på marine pattedyr som isbjørn, blåhval og spekkhoggere ved å studere celler fra dyrene i laboratoriet.    

Se opptak
5. september 2024

Frokostmøte: Surrogati

Hva er surrogati? Hvorfor er det forbudt i Norge? Og bør det fortsatt være det? Flertallet i Bioteknologirådet mener surrogati fortsatt skal være forbudt, og at de som bruker surrogat i utlandet bør straffes. Mindretallet mener det er på tide å utrede om det bør åpnes for surrogati i kontrollerte former i Norge. Men hva…

Se opptak
14. august 2024

Arendalsuka 2024: New biotechnology to end malaria: a priority for Norwegian aid?

Mosquito control programs using genetically modified mosquitoes and more efficient malaria vaccines signal a promising trajectory to end malaria. How should these new malaria measures be prioritized? Who should decide – and pay? The malaria parasite is a significant global threat, with an annual toll of 250 million falling ill and 600,000 dying from the…

Se opptak
13. august 2024

Arendalsuka 2024: Surrogatidebatten

Venstre ønsker å utrede ikke-kommersiell surrogati. Rødt, KrF og Pasientfokus ønsker å innskrenke muligheten til å bruke surrogat i utlandet. Vi har spurt norske kvinner om de i det hele tatt kunne vurdert å bære frem barn for noen andre. Bioteknologirådet tar surrogatidebatten i Arendal. Medvirkende: Marian Hussein, nestleder, SV Omar Svendsen-Yagci, nestleder, Unge Venstre…

Se opptak
27. mai 2024

Bør donorunnfangede få mulighet til å finne sine halvsøsken?

Det er spørsmålet Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Bioteknologirådet utrede. Donorunnfangede får i dag mulighet til å vite sin donors identitet når de fyller 18 år ved logge inn på et nasjonalt donorregister via Helsenorge. Her er det også informasjon om andre barn fra samme donor, men denne informasjonen er ikke tilgjengelig for donorunnfangede i…

Se opptak
7. mai 2024

Frokostmøte: Proteiner - livets byggesteiner

Proteiner er kroppen byggesteiner, arbeidere og dirigenter. Men hva er egentlig et protein? Og hvordan jobber de sammen? Biolog Håvard Øritsland Eggestøl, seniorrådgiver i Bioteknologirådet, tar deg med inn i proteinenes hemmelige verden.

Se opptak
23. april 2024

Biotrusler og kunstig intelligens - når livets kode blir hacket

Bioteknologi kan redde liv. Men den samme teknologien kan også ta liv. Bioteknologi, syntetisk biologi og kunstig intelligens, i kombinasjon med store mengder data om ditt, mitt og alle andre organismers DNA, har åpnet dørene for en helt ny virkelighet innen biotrusler. Hvordan skal vi møte denne nye fremtiden? Etterretningstjenester over hele verden samler inn…

Se opptak
9. april 2024

Frokostmøte: Magefølelsen og mikrobene i kroppen din

Professor Emeritus Trygve Hausken er spesialist i gastroenterologi, forfatter av boken «Skitt la gå - løst og fast om plager, sykdom og resten av tarmens forunderlige liv», og kaller seg selv en professor i løst og fast. I dette frokostforedraget forteller han om hvordan tarmen henger sammen med hjernen, hvordan det som skjer inne i…

Se opptak
6. mars 2024

Frokostmøte: Global helse og bioteknologi

Tenk deg å kunne kurere sjukdom, utrydde parasittar og sjukdomsberande insekt, og å kunne dyrke meir mat til ei veksande verdsbefolkning. Med kunnskap om genetikk og korleis ein kan endre gen i både menneske, plantar og dyr kan bioteknologi revolusjonere helse i heile verda. Men er ny teknologi riktig medisin i ei verd med ei…

Se opptak
14. februar 2024

Bioteknologidagen 2024

Påmelding er stengt fordi salen er full. Det er mulig å følge arrangementet digitalt via vår hjemmeside.  Marianne Aasen og Petter Frost, leder og direktør i Bioteknologirådet, inviterer til Bioteknologidagen 2024. Bioteknologi spiller en stadig større rolle i livene våre, og på Bioteknologidagen får du høre om høydepunktene fra året som gikk og hva vi…

Se opptak
6. februar 2024

Frokostmøte: Fra boss til mat

Hva om fremtidens mat ikke krever flere fjøs, merder eller åkre, men allerede finnes i det vi kaller avfall i dag? Hør Tone Aspevik, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima, fortelle om fremtidens matsystemer uten avfall, og om hvordan bioteknologi kan bidra til en sirkulær bruk av ressurser. Tone Aspevik forsker i dag på hvordan restavfall fra…

Se opptak
30. januar 2024

Seminar i samarbeid med Det Norske Videnskaps-Akademi: Hva vet vi om risiko for miljøskade ved utsetting og bruk av GMO?

   Den norske genteknologiloven er hovedsakelig en implementering av EU-direktiver, og disse setter ganske snevre grenser for handlefriheten i Norge. Reguleringen stammer fra en tid da genmodifiserte organismer (GMO) var «genspleiset», dvs at organismene hadde fått satt inn gener fra andre arter. Majoriteten av verdens produksjon av f.eks. soya og bomull stammer i dag…

Se opptak
5. desember 2023

Frokostmøte: Når det lønner seg å tukle med naturen

Visste du at blomkål, brokkoli, rosenkål og grønnkål alle er avlet frem fra den samme ville planten? Forholdet mellom lønnsomhet og natur er en av de mest grunnleggende spenningene i begrepet bærekraftig utvikling. Den grønne revolusjonen på 60-tallet førte til at kornproduksjonen gikk opp med omtrent 2,5 ganger (og resultat; økt befolkning). Avl har gitt…

Se opptak
7. november 2023

Frokostmøte: Tannlegen som bygger bein

Stamceller er utgangspunktet for alle kroppens celler og vev, både når en helt nytt menneske oppstår fra en enkelt befruktet eggcelle, men også etter fødselen. Hver dag dør tusenvis av celler på forskjellige steder i kroppen din og erstattes fra små lagre med uspesialiserte stamceller som finnes i hvert vev. Hvordan kan stamcellenes unike egenskaper…

20. oktober 2023

BIOCENTRICS – filmvisning og samtale i samarbeid med BIFF

BIOCENTRICS – filmvisning og samtale i samarbeid med BIFF Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) viser dokumentarfilmen Biocentrics, en film om det som kalles biomimikk, et transdisiplinært fagfelt der naturens designpremisser guider den teknologiske utviklingen. Blant annet får vi høre hvordan den japanske ingeniøren og fuglekikkeren Eiji Nakatsu lot seg inspirere av nebb da han redesignet hurtigtoget…

Se opptak
3. oktober 2023

Frokostseminar: Lov og rett/rett og galt – hva er bioetikk?

Ny bioteknologi gir fantastiske nye muligheter: gentesting, genmodifisering, kloning og assistert befruktning kan både skape, endre og redde liv. Men alt bør ikke være lov, og alt er heller ikke lov. Hvor grensen skal gå, eller hva som er rett eller galt, er ofte vanskelig å bestemme. Seniorrådgiver Eirik Joakim Tranvåg skal i dette frokostforedraget…

Se opptak
5. september 2023

Frokostseminar: Aldring og livsforlengende bioteknologi

Forskere er for alvor på sporet av hvorfor vi eldes. Bioteknologi har allerede gjort det mulig å forlenge levetiden i en rekke organismer. Kan lignende teknologi forlenge livet til mennesker? I dette foredraget forteller molekylærbiolog Caroline Bianchi Strømme fra Bioteknologirådet om aldringsforskning, om vitenskapen bak de ulike metodene for å bremse aldring, og hvordan forskning…