Bioteknologidagen 2025

12. februar 2025

Sted: Domus Bibliotheca, Karl Johans gate 47 – Oslo

Tidspunkt: 17.00-18.30

På Bioteknologidagen får du høre om høydepunktene fra året som gikk og hva vi tror vil prege 2025 videre.

Du får høre mer om:

DNA-spor som øyevitne. En liten mengde DNA funnet på et åsted kan fortelle oss stadig mer om utseende til den som la igjen sporet. Eirik Natås Hanssen, senioringeniør i rettsgenetikk ved Oslo universitetssykehus, forteller om utviklingen innenfor DNA-fenotyping som kan hjelpe politiet å tegne et bilde av ukjente gjerningsmenn og avdøde.

Crispr og genredigering i dyreavl. Norge er verdensledende i Crispr-laks forskning, og det er flere spennende spor i arbeidet med å lage en mer robust fremtidslaks. Professor i fiskeavl Hans Magnus Gjøen ved NMBU og seniorforsker Jacob Seilø Torgersen ved AquaGen forteller om dette forskningsarbeidet og betydningen det kan ha for norsk lakseoppdrett.

Målrettet kreftbehandling med KI. Nobelprisen i kjemi 2024 gikk til forskere som har utviklet KI-basert teknologi som kan forutsi proteiners struktur og designe helt nye proteiner. Hør hvordan norske forskere bruker KI til å lage nye målrettede behandlinger mot kreft og andre sykdommer. Med Johanna Olweus, professor i medisin, Oslo Universitetssykehus og Jan Terje Andersen, professor i biomedisinsk innovasjon, Universitetet i Oslo

Ungdomspolitikerdebatt om bioteknologiloven. Bioteknologiloven evalueres nå på nytt og det som står på spill er blant annet: Fosterdiagnostikk – hva skal vi kunne lete etter og når – i lys av ny abortlov? Surrogati – er Stortinget i takt med folket? Skal nye grupper, som transpersoner eller homofile menn, få tilgang til assistert befruktning? Med blant annet Ola Svenneby, leder i Unge Høyre, Nimrah Ramzan, nestleder i AUF, Najma Ahmed, nestleder i SU.

Bioteknologiske høydepunkter fra 2024 og spådommer for 2025
Med Marianne Aasen, leder av Bioteknologirådet, Petter Frost, direktør i Bioteknologirådet og seniorrådgivere i Bioteknologirådets sekretariat: Caroline Bianchi Strømme, Håvard Øritsland Eggestøl, Stine Hufthammer Indrelid og Anne Marit Ryen.

Møtet er gratis og åpent for alle, med enkel servering.
Møtet strømmes.