Publisert: 1. desember 2016

Forskeren Joel har en helt spesiell skriver på jobben sin. Den kan lage kroppsdeler, til mennesker og til dyr. En dag kan man kanskje bytte ut biter av kroppen med nye som skrives ut.

Av Emma (11) og Truls (43)

Du har sikkert en skriver hjemme eller på skolen – en sånn som kan skrive ut tekst på papir? 3D-skriveren du skal høre om her er veldig annerledes. Den kan nemlig lage deler av kroppen!

Forskeren Joel Glover flyttet fra USA til Norge for mange år siden for å drive med det han syns er morsomst av alt: stamceller og 3D-printing. Vi besøkte Joel der han jobber – på Universitetet i Oslo.

Forskeren Joel blir ofte ivrig når han forteller journalist Emma hva han jobber med.

Rotete, men rent

Joel tar imot oss utenfor laboratoriet. Han peker og veiver med lange armer og virker nesten mer spent enn vi er. Ikke så rart, egentlig. For han skal vise oss noe nesten ingen i verden har sett før.

Inne hos Joel er det flere ganske små rom. Det likner på en litt slitt norsk skole, bortsett fra at tingene her er mye dyrere. Fra mikroskopene titter noen blide fjes opp. Det er folk fra hele verden som jobber sammen med Joel.

Det er ganske rotete her. Men Joel forteller at det er veldig rent. Og det er viktig. Derfor må vi ta på poser på skoene og hårnett på hodet. Noen av rommene får vi ikke gå inn i. Ikke engang Joel, selv om han er sjefen.

Cellefabrikk

I et av rommene står Joels store stolthet: 3D-skriveren. Den kan mates med levende celler. Kroppen vår er nemlig bygget opp av kjempe mange bittesmå celler. Hjernen er laget av hjerneceller, leveren av leverceller og så videre. 3D-skriveren til Joel kan skrive ut slike celler i stedet for blekk. Og den skriver ikke ut på et ark. Med denne skriveren kan Joel bygge ulike figurer. Hjerteceller kan for eksempel settes sammen så de blir en del av et hjerte, som i tillegg er levende og kan banke!

Denne 3D-skriveren bruker Joel og kollegene til å skrive ut celler. Den koster rundt to og en halv millioner kroner.

Hvor får dere cellene fra?

– Vi dyrker dem, så på en måte så lager vi dem selv. En klump med levende menneskeceller vokser hvis den stelles godt. Det skjer fordi cellene deler seg og blir flere.

Kan dere skrive ut andre ting enn celler?

– Vi kan bruke alt mulig. I tillegg til celler kan vi bruke plast og metall, og alt kan blandes. Skal vi lage en knokkel, kan vi for eksempel blande ulike typer celler og forsterke dem med en metallbit.

I mikroskopet til Joel får vi se nerveceller som virrer rundt som seigmenn uten armer og bein. Han viser oss også en bit av et menneske-hjerte som slår slik vårt eget hjerte slår inni brystet. Det er nok det store målet, å lage et helt menneskehjerte som virker. Det, og en hjerne! Men dette klarer ikke forskerne ennå.

Joels kollega Gareth viser oss hvordan cellene ser ut når vi forstørrer dem i et mikroskop. Emma passer på å ta mange bilder.

Som å pynte en kake

– Når vi skal skrive ut et organ drypper skriveren cellene i et mønster, nesten som å pynte en kake. For at cellene ikke skal tørke ut og dø, må vi jobbe veldig raskt og nøyaktig, forteller Joel.

Fins det mennesker som har celler fra en 3D-skriver i kroppen i dag?

– Amerikanske forskere har nettopp klart å lage et øre, men jeg tror ikke noen har brukt det. Det var mest for å vise at det går an. Andre forskere har kommet langt med å lage organer som urinblære og lever. Men det er lettere å lage deler av et organ enn å lage hele organet.

Når kan sykehusene bruke 3D-skrivere?

– Kanskje i 2017, gjetter jeg. Jeg kjenner noen som ønsker å bruke dem i behandling av en sykdom som heter diabetes. Diabetes skyldes en feil i et lite organ som heter bukspyttkjertelen. Forskerne ønsker å erstatte en bit av dette organet på dem som er syke.

Vil organer man lager her virke like bra som de vanlige organene vi har i kroppen?

– Det vet vi ikke helt. I kroppen vokser cellene over lang tid. Vi lager noe som normalt har brukt mange år på å vokse seg til den størrelsen. Derfor vet vi ikke ennå hvordan slike organer fungerer hvis de settes inn i kroppen. Det må vi forske mer på

FAKTA: Diabetes
Diabetes er en sykdom som skyldes at man mangler et stoff i kroppen som heter insulin. Insulin gjør at kroppen bruker sukkeret i maten vi spiser på riktig måte. Derfor må de som har diabetes sette sprøyter med insulin.

FAKTA: Celler, organer, kropp.
Kroppen er satt sammen av ulike deler, som kalles organer. Hvert organ består av mange celler, som er de bittesmå, levende byggesteinene som kroppen er laget av. Noen organer er synlige utenpå kroppen, som ører, hud og nese. Andre er inni kroppen, slik som blodårer, hjerte og hjernen.