Stine
Publisert: 27. september 2024

Tmesipteris oblanceolata er en uanselig bregne som vokser i Ny-Caledonia, en øygruppe i Stillehavet. Den lille bregnen bærer på en stor hemmelighet.

Da menneskets genom først ble kartlagt ble mange overrasket over at mennesker har relativt lite arvemateriale, og få gener, sammenlignet med arter vi anser for å være enklere enn oss selv. I mai skrev forskere fra Institut Botànic de Barcelona i Spania om en bregne som slår alle tidligere rekorder.

I studien, ledet av Jaume Pellicer, avslører forskerne at bregnen T. oblanceolata har et genom bestående av hele 160 milliarder basepar DNA – mer enn 50 ganger størrelsen på menneskets genom.

Det store genomet er ikke nødvendigvis en fordel for planten, ifølge forskerne bak studien. Et stort genom krever både tilgjengelige ressurser for å bygge DNA og gjør det vanskeligere å hente frem genetisk informasjon for å lage proteinene som trengs for at planten kan vokse. Et svært stort genom kan også gjøre det vanskeligere å tilpasse seg nye miljøbetingelser, og kan redusere evnen til å overleve over lang tid. Forskerne tror derfor at den lille bregnen nærmer seg grensen for hvor stort genom en art kan ha.

Studien understreker også et annet poeng, nemlig at det er liten sammenheng mellom genomstørrelse og en arts kompleksitet. Da kan man altså en gang for alle slå fast at det ikke er genom-størrelsen det kommer an på.

Kilde: https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(24)01111-8
Bregnen T. oblanceolata har et genom bestående av hele 160 milliarder basepar DNA. Foto: CC BY 4.0/Pol Fernandez