De globale kakaoprisene har mangedoblet seg. Klima, plantelus og virus farger himmelen mørk. Men sjokoladeprodusentene kjemper tilbake, i et håp om at bioteknologi vil gjøre fremtiden lys.
Du har kanskje lagt merke til at sjokoladen i butikken har blitt dyrere? Økningen er bare peanøtter i forhold til hvor mye råvareprisene har gått opp. På det meste har råvareprisen vært seksdoblet. De store sjokoladeprodusentene ser derfor til ny teknologi for å sikre verdikjedene sine.
Sveitsiske Lindt og Sprüngli har inngått et samarbeid med start-up bedriften Food Brewer for å produsere lab-dyrket kakao. De har isolert celler fra kakaobønner som deretter dyrkes i ståltanker, såkalte bioreaktorer. Resultatet er et kakaopulver som kan blandes med fett og
sukker, for å lage sjokolade. Barry Callebaut, verdens største sjokoladeleverandør, og Mondelez, som eier norske Freia, jobber også med lignende cellulære kakaoprodukter.
Selskapet Mars Inc., som står bak Snickers, M&M og Mars går en annen vei. De har inngått et samarbeid med bioteknologiselskapet Pairwise for å lage genredigerte kakaotrær som skal tåle klimaendringer og sykdommer bedre. Pairwise har laget et bibliotek av ulike planteegenskaper og tilhørende gener som de har koblet sammen med en AI-algoritme, som skal finne de beste genetiske endringene.
De nye metodene er imidlertid neppe noen kvikk-fiks for prisen på Kvikk Lunsj, så sjokoladeelskere må trolig belage seg på høye priser også i tiden fremover.
Kilder:
www.foodnavigator.com/Article/2025/08/26/mars-mondelez-lindt-invest-in-novel-cocoatechniques/
www.tradingeconomics.com/commodity/cocoa
Illustrasjonsfoto: Ganna Zelinska/iStock